Et virkelig imponerende hus

Casa da Música

I byen Porto i Portugal har arkitektkontoret OMA, Rotterdam tegnet et fascinerende konserthus i lys betong. Casa da Música er en konsertsal oppført i 2005. Huset er tegnet av Rem Koolhaas, og Ellen van Loon. Det ligger på Rotunda Boavista i Porto. Huset er et resultat av en konkurranse som ble utskrevet av byen i 1999.

Den internasjonale anerkjennelsen for mesterverket lot ikke vente lenge på seg. Nicolai Ouroussoff, som skriver for New York Times, om arkitektur priset bygget med å si: «The most attractive project the architect Rem Koolhaas has ever built… a building whose intellectual ardor is matched by its sensual beauty».

Jeg må bare si meg enig. Min mann og jeg ble invitert på en konferanse fra et norsk/hollandsk betongfirma, som var lagt nettopp til bygget, og jeg ble lamslått av den enkle skjønnheten som møtte oss. Også innvendig kommer betongen til sin rett. Korridorer mellom bygningsdelene ser ut som enorme kvadratiske bjelker høyt under betongtaket.

Bygget er gjort med massive vegger, opp til 1 meter tykke. Bygget vil være bortimot vedlikeholdsfritt. Jeg lar stadig imponere av arkitektenes kreativitet og dristighet der de virkelig demonstrerer betongens grenseløse muligheter. Men også det rent håndverksmessigere arbeidet er imponerende. Presisjon i overflater, hjørner og støpearbeider er gjort med en interessevekkende presisjon og finfølsomhet.

Huset er bygget opp omkring en konsertsal, som en “skoeske” hvor de påfølgende rommene er “klistret” til hverandre. Det gir huset en anderledes, abstrakt, men samtidig lukket form. Konseptet ble egentlig utviklet for en privatbolig men det kom aldri til en realisering. Da Rem Koolhaas ble innbudt til konkurransen besluttede han, at man skulle arbeide videre med konseptet. Da undersøkelser påviste at konsertsalen var nødt til at være rektangulær for optimale forhold for akustikken, viste konseptet seg særdeles riktig.

Lyden er også fremragende, og det som kan sammenliknes er filharmonien i Berlin, som også er spesialbygget for å høres bra ut.

Konserten satte prikken over i-en for et fantastisk besøk, og en nydelig aften.

https://www.e-opedal.no