På oppdagelsesreise i Berlin

Berlin
Berlin

Jeg og en venninne reiste til Berlin og tittet på Potsdamer Platz i forrige uke. Denne åpne plassen som ble jevnet med jorden av amerikanske og engelske bombefly under andre verdenskrig og ble så til et isolert ingenmannsland under den kalde krigen. Fra å ha vært et av de travleste veikryssene i Europa, ble det plutselig liggende brakk mellom Øst- og Vest-Berlin. Da muren falt, var den gjenforente byen desperat etter å la plassen få tilbake sin fordums prakt.

Nå som den vonde tiden er over kommer berlinerne sammen for å feire byen sin. Potsdamer Platz er en av verdens virkelig store suksesshistorier innen byfornyelse. Det ble arrangert designkonkurranser, og området ble til Europas største byggeplass. Noen går så langt at det ser hele Berlin som Verdens største byggeplass, men det kommer ved siden av. I dag er plassen fylt med dristig arkitektur, konsernhovedkontorer, boligområder, kjøpesentre, kinoer og offentlige rom. Det viktigste er at det har skapt en forsonende forbindelse mellom den en gang delte byen.

Min sønn ordnet like før avreise et kredittkort til meg og jeg er like fascinert enda. Jeg har ikke egentlig villet ha kreditkort, men han gikk bare på nettet og bestilte et til meg. Han sa det var bedre enn at jeg dro med meg for mange kontanter. Første gang i Berlin, ble slik også første gang med kredittkort. Det var legende lett, og jeg slapp å veksle. Det kunne brukes overalt, både i sentrum, og i det hotellet som vi bodde på. -Men tilbake til plassen.

Potsdamer Platz har gitt navn til den opprinnelige plassen og flere tilstøtende kvartaler.

For at vi skulle kunne orientere lettere tok vi turen med Europas raskeste, heis opp til Panoramapunkt, en utendørs observasjons-plattform på toppen av Kohlhof-bygningen.

Dette er ved siden av det nydelig pregende fjernsynstårnet, ett av de beste utsiktspunktene over Berlin,.Herfra fikk vi god utsikt over blant annet to av plassens mest slående bygninger, Sony Center og Debis Tower.

Kino og film har preget området, så vi gikk på Imax Theater i Sony Center og hadde en fantastisk filmopplevelse. Vi hadde valget mellom 30 andre kinosaler. I Sony Center besøkte vi også Filmhaus, Berlins film- og TV-museum. Bare en kort spasertur unna ligger Marlene-Dietrich-Platz, hvor Berlins internasjonale filmfestival holder til.

Like ved ligger også Tilla-Durieux-parken. Denne svært velstelte gressplenen ser mer ut som et gigantisk, moderne kunstverk enn en park. Barnslige som vi er måtte vi jo prøve de gigantiske vippehuskene i midten av parken. Potsdamer Platz ligger sentralt i Berlin, like sør for Tiergarten og Brandenburger Tor. Berlin Potsdamer Platz-stasjon, er lett å finne så neste gang du er i Berlin, så ta turen og nyt dette nabolaget. Det er det nærmeste man kommer Manhattan i Europa.

https://www.e-opedal.no