Tur til København

København

Storbyen København har mye å by på og opplevelsen var som skreddersydd for min venninne Britt og meg. Det var litt styr før vi kom oss av gårde. Som en gammel demet dame på noen og femti så er jo det i orden. Jeg hadde klart å rote vekk kredittkortet mit og visste ikke min arme råd, for å få fatt på et nytt før reisen. Sønnen min er derimot ganske smart med disse tingene og han hjalp sin arme mor raskt og effektivt, med å bestille et nytt kredittkort. Jeg er overrasket over hvor enkelt det er å bare få et nytt kredittkort i disse moderne tider. Med det stresset ut av veien var det nå duket for lange, deilige danske lunsjer, turer på Københavns kanaler, og nytelsestyrer for å beundre de nydelige byggverkene som danskene er så flinke til å sette opp.

Det som gjorde mest inntrykk på både meg og Britt er den nye Operaen på holmen. Vi hadde bestilt billetter til en konsert i forveien og pynta oss skikkelig for den flotte anledningen. Interiøret er nesten like imponerende som bygget selv, der det nobelt stiger opp av vannet, like i havnen til København.

Maleren og billedhuggeren Per Kirkeby har levert fire bronserelieffer som pryder foten av scenerommet. Alle fire relieffene viser bjelker, jord, mudder, samt føtter som titter frem, som om det var fire personer levende begravet.
Dansk-islandske Olafur Eliasson har lavd tre store lysekroner. De måler tre meter i diameter og er montert med 8000 speil og 300 lamper. De glimter selv i sollys. Hver enkelt er montert i loftet med fem kobber-rør satt sammen i en femkant.

Fra Vestibylen fikk vi gleden av å se solen gå ned bak København, mens den speilet seg i vannflaten og vi var som nyforelskede allerede før konserten hadde startet, og det er i min mening det god arkitektur skal gjøre med en. Den skal begeistre.

https://www.e-opedal.no